Бай Му Дань (Bai Mudan)
Історія сорту
Сорт білого чаю Бай Му Дань іменується Білий Піон. Чай отримав таке цікаве назву, завдяки формі листя. Він є одним з найбільш знаменитих популярних сортів білого чаю. З'явився Білий Піон в далекому 1870 році. Уже тоді він справив на чайному ринку справжній фурор. Напій виготовляється в Фуцзянь і вважається візитною карткою даної провінції.
Особливості виробництва
Цікаво, що склад даного сорту білого чаю приблизно складається з 70% чайних листочків і 30% бруньок, які ще не розпустилися. Відмітна особливість виробництва Бай Му Дань - це мінімальна термічна і механічна обробка. Саме тому сорт зберігається практично у своєму первісному вигляді. Висихає сорт натурально, минаючи процес скручування. На фінальній стадії листочки ретельно просушуються в спеціальній печі. Процес виробництва чаю трудомісткий. Якщо хоча б трохи від технології відступити, то напій не буде мати таку ароматом і смаком. По праву, аромат цього чаю вважається божественним. Він дуже оксамитовий, обволікає і насичений з витонченими нотками квітів і меду. Що стосується смаку, то він віддає солодкої карамеллю, конюшиною, мигдалем і фруктами.
Корисні властивості для організму
Самі китайці білий чай називають напоєм безсмертя. Сорт Бай Му Дань чудово омолоджує організм і уповільнює процеси старіння. Він містить величезну кількість вітамінів, серед яких особливе місце займають вітаміни Е і С. Чай сприяє стабілізації тиску, дієво бореться з головними болями, підвищує захисні функції імунної системи, допомагає впоратися із зайвою вагою. Крім цього, напій чудово піднімає настрій, бадьорить і надихає. Чай корисний після емоційних і фізичних навантажень.
Способи заварки
Щоб приготувати чай Бай Му Дань, найкраще, використовувати невеликий чайник. Напій не повинен бути занадто міцним, оскільки він тоді втратити свої смакові особливості і буде гірким. На 350 мл води буде достатньо 7-10 г заварки. Чай необхідно заливати водою 80-85 градусів. Перша заварка зливається, а ось друга відразу ж розливається по чашках. Заварюється чай не більше 1 хвилини. Сорт можна заварювати до 3 разів.